Number of the records: 1  

K adresným závěrům písmoznaleckých posudků a důsledkům vědecky nekorektních přístupů

  1. Main entry-name Závora, Jiří, (author)
    Title statementK adresným závěrům písmoznaleckých posudků a důsledkům vědecky nekorektních přístupů
    AnnotationPříspěvek pojednává souvislosti mezi vědecky korektním postupem při formulaci adresného závěru znaleckého posudku identifikujícího pisatele a obhajobou usance, která nemá oporu v kritickém myšlení a odporuje objektivitě. Předmětem explanace jsou odborné a právní konsekvence adresných znaleckých závěrů, především pak v souvislosti s aktivní vůlí pisatele, zásadou nemo tenetur se ipsum accusare, kompetencí k provedení zkoušky psaní (znaleckého experimentu) a hodnocením znaleckých posudků soudem. Autor argumentuje současnou vědeckou metodologií a zásadami logiky a kritického myšlení proti stávajícím postupům a zvyklostem, deklaratorně obhajovaným písmoznalcem Jiřím Strakou. Téma adresnosti znaleckého resultátu tak odhaluje hlubší významy, jež se odrážejí v principiálních východiscích přístupů obou znalců. Příspěvek přináší vynořující se implikace především pro trestněprávní teorii i praxi. Podle odůvodnění stanoviska pléna Ústavního soudu se „... za aktivní jednání v zahraniční judikatuře považuje např. napsání rukopisného textu (zkoušky písma) k písmoznalecké identifikaci“ (odst. 9., Pl. ÚS-st. 30/10). Zároveň však Ústavní soud dovodil, že je nutné hodnotit celý proces utváření znaleckého posudku, a to od fáze přípravy a opatřování podkladů až po závěr (viz nález sp.zn. III. ÚS 299/06).
    In Státní zastupitelství. - Roč. 11, (2013), č. 5, s. 44-47
    Subj. Headings Ústavní soud 2013
    Judikatura ÚS
    Stanovisko pléna ÚS Pl. ÚS-st 30/10
    Nález Ústavního soudu III. ÚS 299/06
    Grafologie
    Znalecký posudek
    Form, Genre článek
    Signatura
    CountryČesko
    LanguageCzech
    DatabaseArticles
    article

    article

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.