Počet záznamů: 1  

K možnostem urychlení obchodního sporu prostřednictvím tzv. kvalifikované výzvy k vyjádření (§ 114b OSŘ)

  1. Záhlaví-jméno Svoboda, Karel, 1973- (autor)
    Údaje o názvuK možnostem urychlení obchodního sporu prostřednictvím tzv. kvalifikované výzvy k vyjádření (§ 114b OSŘ)
    AnotaceV obchodněprávních sporech soudy pravidelně využívají institutu tzv. kvalifikované výzvy k vyjádření (§ 114b OSŘ), který jim umožňuje při nečinnosti žalovaného rozhodnout ve věci samé, aniž by prováděly procesní dokazování. Zůstane-li totiž kvalifikovaná výzva ze strany žalovaného v soudem stanovené lhůtě (§ 114b odst. 2 OSŘ) bez reakce, má se za to, že skutková tvrzení obsažená v žalobě jsou pravdivá, a na jejich základě soud vydá tzv. fiktivní rozsudek pro uznání. Judikatura Ústavního soudu se však k aplikaci § 114b OSŘ staví rezervovaně. Proto je třeba dosavadní rozhodovací praxi Nejvyššího soudu podrobit kritice, jejímž výsledkem bude pojmenování ústavně konformních předpokladů pro vydání tzv. fiktivního rozsudku pro uznání. Odkazy na judikaturu Ústavního soudu: nález Ústavního soudu ze dne 31. 5. 2016, sp. zn. Pl. ÚS 13/15; nález Ústavního soudu ze dne 18. 8. 2017, sp. zn. II. ÚS 1298/17; nález Ústavního soudu ze dne 14. 2. 2017, sp. zn. I. ÚS 2693/16; nález Ústavního soudu ze dne 8. 11. 2011, sp. zn. IV. ÚS 1642/11; nález Ústavního soudu ze dne 21. 4. 2009, sp. zn. Pl. ÚS 42/08.
    In Obchodněprávní revue. - Roč. 10 (2018), č. 10, s. 278-282
    Předmět.hesla Ústavní soud 2018
    Judikatura ÚS
    Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 13/15
    Nález Ústavního soudu II. ÚS 1298/17
    Nález Ústavního soudu I. ÚS 2693/16
    Nález Ústavního soudu IV. ÚS 1642/11
    Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 42/08
    Obchodní spory
    Kvalifikovaná výzva
    Rozsudek pro uznání
    Fikce
    Forma, žánr článek
    Signatura
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    DatabázeČlánky
    článek

    článek

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.